Stress of spanning. We hebben het allemaal en het hoort bij het leven. Gezonde stress is de spanning die je voelt bij een optreden of een sollicitatiegesprek. Gezonde stress zorgt ervoor dat je geconcentreerd kunt werken en dat je alert kunt reageren. Gezonde stress gaat weer weg als je haar niet nodig hebt.

Maar dan heb je ook ongezonde stress: langdurige stress. Deze is vaak opgebouwd vanuit een trauma of een vervelende gebeurtenis. Ook als je moeite hebt met grenzen stellen en iedereen altijd tevreden wilt houden, kun je langdurige stress ervaren (en afstevenen op een burn-out). Langdurige stress is niet goed voor je gezondheid. Stress verhoogt namelijk de zogenaamde cortisolspiegel en deze beschadigt op den duur je lichaam, waaronder je immuunsysteem.

Veel mensen lopen lang door met langdurige stress en zijn zich niet bewust van de gevolgen. Vaak omdat deze pas later klachten veroorzaken.

Ben je vaak gestresst of gespannen? Vertel mij jouw verhaal en ik kan je helpen.

Je lichaam moet herstellen van stress
Je lichaam is flink aan het werk geweest bij stress, daarom moet je lichaam herstellen. Als stress lang aanhoudt, te vaak voorkomt of te heftig is, dan heeft je lichaam niet de mogelijkheid om tussendoor te kunnen herstellen. Daar komt bij dat stress voor sommige mensen juist lekker voelt. Je bent alert en hebt het gevoel dat je alles nog onder controle hebt.

In therapie is het volgende heel belangrijk: Wat veroorzaakt bij jou stress? Hoe ga jij met deze situatie om? En hoe zou je anders met deze situatie om kunnen gaan zodat je geen stress ervaart?

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.